Theses
Doctoral Theses
Maria Kaltenbrunner / 2019
Identification and quantification of game animal species in meat and meat products by real-time PCR
Stefanie Dobrovolny / 2019
Meat species identification by DNA (meta)-barcoding
Melanie Spitzwieser / 2017
Development and application of analytical methods for the determination of the DNA methylation status in biopsy samples and cultured cells
Barbara Druml / 2015
Development and validation of real-time PCR assays for the quantification of game meat species in foods
Monika Palle-Reisch / 2015
Development and validation of a multiplex real-time PCR method for the simultaneous detection of white, black and brown mustard and celery in food
Christina Ecker / 2013
Analysis and crystallization of food allergens
Fatima Tazeen Husain / 2011
Development of analytical methods for the detection of various food allergens
Zdenka Blasina / 2010
Probenvorbereitung mit Sol-Gel Immunaffinitätssäulen zur Bestimmung der Mykotoxine Deoxynivalenol und Zearalenon in Lebens- und Futtermitteln
Kerstin Schöringhumer/ 2008
Anwendung von molekularbiologischen Verfahren zur Herstellung und Bestimmung von Biomolekülen
Diploma / Master Theses
Mina Micic / 2022
Analyse von Mikrosatelliten mittels hochauflösender Schmelzkurvenanalyse zur Diskriminierung von steirischen Apfelsorten
Anna Brait / 2022
Erhöhung der Wertschöpfung aus Nebenprodukten der Weizen- und Maisstärkegewinnung mit dem Fokus auf Proteinisolation und -konzentrierung
Katharina Pühringer / 2022
DNA Methylation Analysis of MGMT Enhancers in Glioblastoma
Julia Säckler / 2022
Comparison of the migration of bisphenol A and bisphenol S from paper food contact materials into fatty foods with that of cold water extracts
Marie-Louise Kuisl / 2021
Nachweis und Verarbeitung von Kartoffelprotein in Fleischprodukten
Ann-Katrin Schier / 2021
DNA Methylation Analysis of ABCA7 in Cancer Cell Lines
Leonie Lester / 2021
Development of a real-time PCR assay for potentially allergenic soy and its validation as part of a multiplex assay for soy, celery and white mustard
Maria Pesendorfer / 2021
Entwicklung einer Real-Time PCR-Methode zum Nachweis von Mohn-DNA in Lebensmitteln
Andreas Jenik / 2021
Entwicklung von Pyrosequenziermethoden zur Untersuchung des Methylierungsstatus des Promotors und des zweiten Exons von p16
Andrea Pichler / 2020
Authentizitätsprüfung von Granatapfelprodukten mittels DNA-Barcoding
Christina Wagner / 2020
Extraction of genomic DNA from formalin-fixed and ethanol-fixed, long-term stored museal tissue with regard to SNP analysis in foetuses with Otocephaly-Dysgnathia Complex
Alexandra Wanka / 2019
Development of a PCR based method for the differentiation of Vaccinium species using high resolution melting (HRM)
Georg Clemens Pretsch / 2019
DNA methylation analysis of hippocampal tissue in trained Rattus norvegicus
Doris Feurle / 2019
Authentication of bilberries in foodstuffs by DNA barcoding and high resolution melting (HRM) analysis
Alice Heylik / 2018
Selection of an aptamer for fenpropimorph by SELEX
Lukas Emanuel Schmidt / 2018
DNA methylation analysis in Late-Onset Alzheimer's Disease and breast cancer patients with a focus on biomarker discovery
Ru Wang Qiu / 2017
DNA-methylation analysis of MGMT and hTERT in glioblastoma
Iva Nikolikj / 2017
Identification of berry species and cultivars by high resolution melting (HRM) analysis
Kathrin Kusstatscher / 2017
Development of an aptamer based assay for the analysis of tebuconazole
Alexandra Scheichel / 2016
Search for a DNA methylation based biomarker for early diagnosis of late-onset Alzheimer’s disease
Maria Kaltenbrunner / 2015
Analysis of the effects of KP772 on the DNA methylation status of genes associated with multidrug resistance
Andrea Unfried / 2015
Räumliches Lernen von Ratten – Bestimmung des DNA-Methylierungsgrades von BDNF, RELN und PP1CC mittels Pyrosequenzierung und methylierungssensitiver hochauflösender Schmelzkurvenanalyse
Maximilian Klingler / 2015
Bestimmung des Methylierungsgrads von GluR1, GluR2, GluR3 und GluR4 in Rattus norvegicus mittels methylierungssensitiver hochauflösender Schmelzkurvenanalyse (MS-HRM) und Pyrosequenzierung (PSQ)
Elisabeth Holzweber / 2013
Determination of the DNA methylation status of breast cancer-related genes in vivo and in vitro by high resolution melting analysis
Anna Raab / 2013
Bestimmung des Methylierungsgrades Brustkrebs-relevanter Tumorsuppressorgene in vitro und in vivo mittels hochauflösender Schmelzkurvenanalyse
Viktoria Fackler / 2013
Bestimmung des Methylierungsgrades von Brustkrebs-relevanten Genen in MCF-7 Zellen und Biopsieproben mittels methylierungs-sensitiver hochauflösender Schmelzkurvenanalyse
Georg Aichinger / 2013
Entwicklung von auf Aptameren basierenden Analysenmethoden für Bisphenol A
Barbara Druml / 2012
Determination of the influence of bisphenol A and daidzein on the extent of DNA methylation of tumor suppressor genes in colon carcinoma cells by high resolution melting analysis
Bettina Werner / 2012
Analyse der Auswirkung lebensmittelrelevanter Substanzen auf die DNA-Methylierung mittels hochauflösender Schmelzkurvenanalyse
Anna Ertl / 2011
Entwicklung und Validierung zweier kompetitiver ELISAs zur Detektion von potentiell allergener Lupine in Lebensmitteln
Elisabeth Habla / 2011
Bestimmung des Grades der Genpromotormethylierung mittels methylierungs-sensitiver hochauflösender Schmelzkurvenanalyse
Martina Wolny / 2011
Entwicklung und Anwendung von ELISAs und PCR Methoden zur Detektion von Sesam und braunem Senf in Lebensmitteln
Stephanie Grandits / 2010
Authentizitätsbestimmung von Wild mittels Real-time PCR
Stefan Paireder / 2010
PCR-Amplifizierbarkeit von DNA aus Formalin fixierten Geweben
Ines Bretbacher / 2009
Comparison of two ELISAs and one real-time PCR method for the detection of potentially allergenic sesame in food
Caroline Leidinger / 2009
Entwicklung von Real Time PCR-Methoden zur Bestimmung von Mandel und Haselnuss in Lebensmitteln
Petra Kudweis / 2009
Entwicklung einer real-time PCR Methode zur Bestimmung von potentiell allergener Banane in Lebensmitteln
Albert Nemes / 2009
Molekularbiologische und immunologische Methoden zur Bestimmung von Lebensmittelallergenen
Sabrina Niedermayer / 2009
Entwicklung einer Duplex Real Time PCR-Methode zur gleichzeitigen Bestimmung von Sesam und Erdnuss in Lebensmitteln
Walter Pulverer / 2009
Entwicklung von real time PCR-Methoden zur Detektion von Lupine und Erdnuss in Lebensmitteln
Gerda Redl / 2008
Entwicklung, Optimierung und Validierung eines Sandwich-ELISAs zur Detektion von potentiell allergenem Sesam in Lebensmitteln
Bachelor Theses
Dominik Obrist / 2022
Auswirkung der Hitzebehandlung auf die Nachweisbarkeit von Lupinenproteinen
Pegah Mirshahi / 2022
Identification of apple varieties by high resolution melting (HRM) analysis– agarose gel electrophoresis for facilitating HRM data interpretation